Muziektherapie

Muziektherapie is het gericht inzetten van muziek bij behandeling van verschillende problematiek, onderbouwd vanuit wetenschappelijk onderzoek. De therapie kan individueel- of in groepsverband worden aangevraagd door alle bewoners binnen Inovum.

Binnen muziektherapie gebruiken we verschillende methoden:

  • Beluisteren van muziek
  • Bespelen van (soms aangepaste) muziekinstrumenten
  • Zingen en stemoefeningen
  • Bewegen op muziek
  • Improvisatie
  • Dirigeren

Bovenstaande methoden helpen om contact te maken met de bewoner, om hen te laten ontspannen en onrustig gedrag te verminderen. Ook helpt het om de eigen regie weer in handen te krijgen: door te dirigeren leert iemand de leiding te nemen over zichzelf en de groep, maar ook door zelf actief mee te spelen en zich te laten horen neemt iemand de regie over het leven terug.

Muziektherapie is een behandelmethode. Carmen van Soest is een neurologisch muziektherapeute, wat betekent dat zij bewoners helpt die moeite hebben met motorische coördinatie door hersenletsel, mensen kan helpen met het uitspreken van woorden en het krachtig inzetten van hun buik en longen om met volume te kunnen praten. Ook kan zij iemand helpen om met meer focus te eten, uit een angstig adempatroon te komen en rustiger te slapen. Muziek is ook sterk verbonden met herinnering. Via dit filmpje zie je hoe de methode ‘Music and Me’ herinneringen oproep bij mensen met dementie.

De muziektherapeuten werken nauw samen met de fysiotherapie, logopedie en andere behandelaren van het Behandel- en adviescentrum Inovum.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Zorgbemiddeling, en kijken op de website www.muziektherapie.nl.

Team

Carmen van Soest

Carmen van Soest

Manon Bruinsma

Manon Bruinsma